Doe je ZINQ - ZINQ Nieuwtjes

De oorlog in Oekraïne

Op 24 februari vielen Russische strijdkrachten Oekraïne binnen. Dit gebeurde nadat president Poetin een ‘speciale militaire operatie’ in de Oekraïense Donbas-regio aankondigde. 

Met dit schrijven wil ZINQ-Belgie/Nederland:

Duidelijk maken dat de Russische agressie in onze optiek onacceptabel is en serieuze gevolgen voor Rusland zal en moet hebben. ZINQ-België & ZINQ-Nederland veroordelen de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste. Oorlogen, ongepaste dwang en andere vormen van extreme agressie zullen wij ten alle tijde blijven veroordelen.

Sterke samenwerking in Europa is en blijft de belangrijkste manier om te werken aan stabiliteit in de wereld. Dat is essentieel voor onze vrijheid, veiligheid en welvaart.

De oorlog die nu in Oekraïne woedt, zet die stabiliteit onder druk. In twee weken tijd is de wereld totaal veranderd. De strijd is niet alleen een bedreiging voor de inwoners van Oekraïne, maar voor de veiligheid wereldwijd. En dus ook voor die van België en Nederland.

De oorlog en de economische sancties zetten momenteel een enorme druk op de prijzen voor grondstoffen, energie, voedsel etc. Onze klanten worden hard geraakt door enorm hoge staalprijzen, wij door extreem hoge prijzen o.a. bij zink en energie. U merkt het dagelijks aan de bezinepomp en thuis (energielasten). In België en Nederland kennen we een zogeheten open economie en zien we dus zeer direct en snel de positieve effecten, maar helaas soms ook de negatieve gevolgen.  

Dit is de tol die we momenteel in financieel opzicht betalen voor de oorlog in Oekraïne. Kortom, geen enkele onderneming, geen enkele inwoner van België en Nederland, die hieraan ontkomt. Dat spijt ons uiteraard bijzonder en we kunnen enkel hopen dat dit snel zal keren en dit dus ook een veilige en stabiele situatie zal betekenen voor de Oekraïners. Ook een snel herstel en verbetering van de economische situatie is dus zeer goed denkbaar vanwege de open economie. De ZINQ-organisatie wacht hier met smart op.

Het is nu even aan de Belgische en Nederlandse overheid om tijdelijke maatregelen door te voeren voor wat betreft energielasten, o.a. door belastingverlagingen, verwarmingscheques en andere tegemoetkomingen. Deels zijn deze ook al ingevoerd hoewel de realiteit de actualiteit vaak snel aan het inhalen is.

Wij (lees ZINQ-België en ZINQ-Nederland) hebben onlangs wederom onze prijzen moeten verhogen, niet om meer winst te krijgen maar om verliezen trachten te voorkomen a.g.v. de oplopende kosten voor ons wat betreft o.a. energie en grondstoffen (zink). We beseffen terdege dat onze klanten andere alternatieven overwegen m.b.t. corrosiewering. Geen betere alternatieven maar tijdelijk goedkopere oplossingen. Vooralsnog gaan we ervan uit dat dit niet structureel zal zijn. 

We zijn er daarnaast van overtuigd dat we door een gezonde onderlinge communicatie en het samen blijven werken aan onze gezamenlijke ZINQ-toekomst we dit, ook na de Coronacrisis, door ééndracht en samenwerking te boven zullen komen.   #samenstaanwesterk, ijzersterk.

Met vriendelijke groet, 

Rob Ikink


Foto:
ZINQ-België